Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 14609

tanie, łatwe, ciekawy dodatek do miesa

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowac ziemniaki w calosci. Najlepiej rodzaj, ktory sie nie rozpada, by latwo mozna bylo pokroic. Ugotowac kalafior, ale nie rozgotowac! Oczywisce gotowac osobno, w osolonej wodzie.

  2. Forme do zapiekania wysmarowac cieniutko np maslem. Na spod kladziemy jedna warstwe pokrojonych w grubsze plastry ziemniakow. Lekko solimy. Na ziemniaki por (pokrojony w talarki). Nastepnie na por rozyczki kalafiora. Lekko solimy. Wszystko polewamy sosem serowym lub beszamelowym. Posypuje czerwona papryka, by po upieczeniu byl ladniejszy kolor. Wstawiam do piekarnika na 220 stopni do momentu, az sie pieknie zapiekanka przyrumieni, czyli jakies 20 min. Podaje jako dodatek do mielonego/tatara z miesa wolowego. Mozna rowniez jesc jako danie samodzielne. Jesli ktos nie lubi, moze zrezygnowac z pora, ja lubie, poniewaz po 1: na talerzu ladnie wyglada w przekroju ten zielony pasek, po drugie: smak zapiekanki jest wyrazniejszy, nie jest mdly.

  3. Sos serowy kupuje gotowy, firmy Knorr, ale juz w plynnej postaci. Sos beszamelowy robie sama. 1-2 lyzki masla wrzucam do rondelka, gdy sie roztopi dodaje 3 lyzki maki, nie ma sie przyrumienic! I powoli dolewam mleko, ale naprawde niewielkimi porcjami stale energicznie mieszajac. Gdy sos jest gladki dorzucam jedno zoltko i oczywiscie dodaje galke muszkatolowa. Nie dodaje pieprzu, lecz sol. Pamietajmy, caly czas maly ogien, mieszac, a sos gdy postoi zawsze jeszcze gestnieje:) Mleka potrzebujemy ok pol litra.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biancorossa 17 marca 2011 taka zapiekanka plus pikantna surówka i wege obiad gotowy

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń