Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Autor: Monia1024

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano: 01.07.2011

Odsłon: 4257

Mniaaam ;] Może trochę czasochłonne ale warto spróbować!

Składniki

  • 500 g Makaronu np. świderki, fale lub kolanka
  • 1kg pieczarek
  • 50 dag wędliny np. kiełbasy szynkowej lub to co mamy w lodówce
  • 50 dag startego sera żółtego
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawa Kucharek
  • chilli
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy ale nie przelewamy zimną wodą.

  2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i pokrojoną wędlinę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy aż nadmiar wody z pieczarek odparuje.

  3. Doprawiamy Kucharkiem lub jakąś inną przyprawą typu "jarzynka" i chilli, tak aby smak był dość wyrazisty, żeby po wymieszaniu z makaronem zapiekanka nie wyszła mdła i niedoprawiona.

  4. Następnie dodajemy śmietankę, dusimy do zagęszczenia i na koniec dodajemy groszek.

  5. Całość z patelni (nie studzimy) mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem i dodajemy połowę startego sera żółtego. Dokładnie wszystko łączymy (tak żeby ser się "ciągnął").

  6. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę, wyrównujemy i posypujemy pozostałym startym serem tak aby przykrył cały wierzch zapiekanki.

  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy do momentu zarumienienia się sera.

  8. Do tej zapiekanki możemy użyć jako składnik np. kurczaka, łososia, grzyby suszone. Ja tą zapiekankę podaję z sosem czosnkowym, na który również tutaj zamieściłam przepis.

  9. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń