Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3319

Dodano:

Odsłon: 574

Sycąca smaczna i kolorowa zapiekanka makaronowa z rodzaju "czyściciel lodówki". Idealna na obiad lub kolację na gorąco.

Składniki

  • brokuł 1 szt
  • kiełbasa śląska 2 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • ser feta 15 dag
  • makaron /rurki, kolanka lub podobny/ 25 dag
  • papryka słodka do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • sól do smaku
  • sos:
  • masło 2 dag
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mleko 1 szklanka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiełbasę śląską kroimy w plastry i podsmażamy na patelni by była zrumieniona i chrupiąca. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą.
    Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku i odcedzamy.
    Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i blanszujemy 3-4 min. Odcedzamy.
    Ser feta i paprykę czerwoną kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki mieszamy.
    Przygotowujemy sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając przez chwilę przesmażamy tak by stała się szklista.Następnie wlewamy 0,5 szklanki mleka i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Porcjami dolewamy mleko energicznie mieszając do czasu aż sos będzie aksamitny i będzie miał odpowiednią konsystencję /sosu a nie gęstej mazi/ - ja dodałam szklankę mleka ale może wyjść nieco więcej lub mniej /zależy od ilości maki - łyżki mogą mieć różne objętości:)/. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny.
    Sos dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń