Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 686

Dodano:

Odsłon: 12217

Szybkie i proste danie z makaronem i wędzonym na gorąco łososiem. Do tego trochę świeżej bazylii, pieprzu i sera żółtego i obiad w mniej niż 45 minut gotowy.

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 200 g wędzonego na gorąco łososia
  • 100 g żółtego sera
  • 80 g mozzarelli
  • 80-100 ml kremówki
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

  2. Osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oba rodzaje serów mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy kremówką. Doprawiamy do smaku solą.

  3. Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno).

    Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

  4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów. Posypujemy pieprzem.

  5. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Na sam koniec wierzch zapiekanki posypujemy resztą bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń