Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Zapiekanka naleśnikowa"

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki masła. 1-2 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 paczka mrożonych warzyw (np. groszek
  • marchewka
  • kukurydza
  • grzybki mun)
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki ketchupu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki wbić jajka, dodać sól i mleko i zmiksować. Dolać stopione, ostudzone masło, odstawić na 20 minut. Rozgrzać olej, porcjami wlewać ciasto i usmażyć naleśniki.

  2. Połowę sera zetrzeć na tarce, drugą pokroić w paski. Jajka zmiksować ze śmietaną i bułką tartą, dodać tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju.

  3. Dodać mieszankę warzywną. Dusić około 10 minut. Ostudzić. Połączyć z masą jajeczną.

  4. W natłuszczonej formie układać naleśniki na przemian z farszem warzywnym. Wierzch posmarować ketchupem i ozdobić paskami sera. Zapiekać (180oC) ok. 20 minut.

  5. ok. 65 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń