Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka po bolońsku z brukselką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Brukselki oczyść, ponacinaj u nasady, opłucz. Gotuj 10–15 w posolonym wrzątku. Miękką brukselkę odcedź, osącz. Cebulę obierz. Seler i por oczyść, opłucz, osusz, pokrój w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso mielone, smaż przez 10 minut. Często mieszaj, by masa nie przywierała do dna patelni. W połowie smażenia dołóż pokrojone wcześniej warzywa. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Następnie mięso z warzywami wymieszaj z koncentratem pomidorowym i smaż jeszcze 2 minuty. Dołóż pomidory z puszki, doprowadź całość do wrzenia.
Ziemniaki odcedź, wymieszaj z mlekiem i masłem, utrzyj na gładkie piure. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na spodzie formy posmarowanej tłuszczem rozsmaruj piure, przykryj mięsnym sosem i brukselkami. Posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. Piecz 20–30 minut.
godzina i 20 minut. 1 porcja ok. 710 kcal.
Zamiast piure ziemniaczanego możesz dodać gruby makaron z poprzedniego obiadu. Danie będzie smakowało równie dobrze, a przygotujesz je znacznie szybciej!Źródło: Tina