Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami mięsnymi

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami mięsnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6613

Dodano:

Odsłon: 45640

Aromatyczna zapiekanka z mięsem i warzywami w pysznym sosie serowym. Smaczna, sycąca i kolorowa. Polecam!

Składniki

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 3 marchewki
  • kilka różyczek kalafiora (lub brokuła)
  • 3/4 szklanki groszku mrożonego
  • Na pulpeciki:
  • 250g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • opcjonalnie bułka tarta do zagęszczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • na sos:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 trójkąciki serka topionego kremowego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • DODATKOWO:
  • 100g startego sera żółtego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy, zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego, zagotowujemy, zmniejszamy ognien i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Następnie wyłączamy płytę i zostawiamy ryż na kolejne 10 minut. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy około 5 minut, osączamy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, również gotujemy około 3-4 minut. Marchew, kalafior i groszek mieszamy z ryżem, można dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich.

  2. Pulpeciki: mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Jeśli masa jest rzadka zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja pulpeciki gotowałam w bulionie około 10 minut.

  3. Sos: masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion i mieszamy, aż powstanie jednolity, gładki sos. Dodajemy śmietanę oraz serek topiony i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

  4. Sos wlewamy do ryżu z warzywami (zostawiamy odrobinę do polania zapiekanki), mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pulpeciki i lekko je wciskamy w ryż. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 05 stycznia 2013 potwierdzam, pyszna zapiekanka. dodałam brokuły i kalafior, bez groszku i klopsiki usmażyłam. Polecam :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 03 lipca 2012 Gałka kryje się w sosie pod stwierdzeniem: "doprawiamy do smaku" :) Cieszę się, że Wszystkim smakowało. Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bea04 03 lipca 2012 Wczoraj przeczytalam, wczoraj zrobiłam tylko gdzieś po drodze w całym przepisie zginęła mi gałka muszkatołowa :(. Ale i bez niej wyszło pycha - moi Panowie wprzez przypadek przyswoili całe ważywka, które były w tym zestawie. Dzięki za przepis

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 04 czerwca 2012 Polecam. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, sycące. Niestety moi domownicy nie lubią warzyw typu kalafior/brokuł, dodałam więc kukurydzę. Dla ułatwienia użyłam mrożonej mieszanki groszek z marchewką. Podobnie jak Ty nie smażyłam pulpecików, tylko gotowałam (w bulionie na sos) - tak jest zdrowiej i szybciej. Abstrahując od pulpecików i fajnego sosu, bardzo smakował mi sam ryż z warzywami gotowany w bulionie, dodatkowo jest bardzo dekoracyjny. I myślę, że jak na zapiekankę to danie mało kaloryczne (a ser żółty można całkiem pominąć).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pezetuk 02 czerwca 2012 Pyszne ..... wiem i oczywiście do ulubionych :) Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 01 czerwca 2012 Moim zdaniem łyżka masła i 2 łyżki śmietany nie czynią tego dania wysokokalorycznym. A serki topione można użyć light. Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulenka34 01 czerwca 2012 danie wydaje się być fajne, wygląda tez ładnie. ale troche za kaloryczne jak dla mnie: ta śmietana i masło i jeszcze ser topiony. bomba kaloryczna - nie dla mnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lukrowababeczka 01 czerwca 2012 wow! Tylko spojrze na zdjęcia Pani potraw i juz się chce jesc ;-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tedg58 01 czerwca 2012 Robię tak samo,ale...No właśnie,ale ryżu nie płuczę,tylko smażę go na lekko złoty kolor na łyżce oleju rzepakowego i dopiero zalewam bulionem.Po ugotowaniu pachnie jak jedzony w dzieciństwie ryż "dmuchany"-pamiętacie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 30 maja 2012 To będzie pyszne !!! Wędruje do ulubionych i na pewno zrobię w najbliższym czasie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń