Do góry

Dodatki Przepis na:

Zapiekanka warzywna

Przepis dnia 2015-01-16
Zapiekanka warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48427

Dodano:

Odsłon: 17219

Coś ciepłego, smacznego, z moimi ulubionymi porami i marchewką. Warzywny dodatek do mięsa lub samodzielne, lekkie danie, które można podać z ulubionym sosem.

Składniki

  • marchew 30 dkg (po obraniu)
  • por 1 sztuka
  • ser żółty 15 dkg
  • sól, pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona 1 płaska łyżeczka
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • śmietanka 30% 12 łyżek
  • żółtka 2 sztuki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pora pokroić w półplasterki. Marchew i ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.
    W miseczce wymieszać żółtka, słodką śmietankę, kwaśną śmietanę, przyprawy. Z tych składników ma powstać jednolita płynna masa.
    Pora, utartą marchewkę i 3 łyżki utartego żółtego sera wymieszać ze sobą, dodać masę śmietanową, ponownie wszystko razem wymieszać.
    Masę włożyć do formy (u mnie forma na babkę), posypać pozostałym serem żółtym, zapiekać 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


  2. Uwaga: Przez ostatnie 15 minut zapiekankę dopiekałam w temperaturze 170 stopni.

    Uwaga: Jak widać na zdjęciach część masy zapiekałam w małych silikonowych foremkach, a część w małej formie na babkę.


  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń