Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z Ajvarem

Zapiekanka z Ajvarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 716

Dodano:

Odsłon: 264

Świetny pomysł na obiad

Składniki

  • makaron penne 500 g
  • ajvar łagodny słoiczek
  • słodka śmietana 100 ml
  • kiełbasa drobiowa 250g
  • szpinak świeży 1 paczka
  • bazylia świeża 10-15 listków
  • ser żółty o wyrazistym smaku 200 g
  • ser feta 100 g
  • Ser Camembert 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • masło łyżka
  • olej łyżka
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na łyżece masła podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Szpinak powinien tylko trochę zmniejszyć objętość i pozostać lekko jędrny a nie całkowicie się rozsmażyć.
    Podsmażamy też pokrojoną w plasterki kiełbasę (bez tłuszczu, kiełbasa sama z siebie puści tłuszcz)
    Wymieszany ze śmietanką ajvar łączymy w dużej misce z makaronem. Do makaronu dodajemy kiełbasę, szpinak, bazylię oraz drobno posiekaną fetę i camembert oraz starty na grubych oczkach ementaler.
    Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej oliwą formy.

    Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, pieczemy około 25-30 minut (połowę czasu pod przykryciem)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń