Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z dorsza

Zapiekanka z dorsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z dorsza"

Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 1 mały bakłażan
  • kilka małych pomidorków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3–4 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3–4 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pikantna mieszanka przypraw
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki. Cebule obierz, grubo pokrój. Cukinię oraz bakłażan oczyść, potnij w średniej grubości plasterki. Plasterki bakłażana posól, odłóż na bok, a kiedy puszczą sok, opłucz je i wytrzyj.

  2. Pomidorki pokrój na połówki lub cząstki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, strąki pokrój w grubą kostkę. Zioła opłucz, dokładnie osusz, część odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj pozostałe warzywa. Posyp je świeżymi ziołami oraz pikantną mieszanką przypraw. Dopraw solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smaż razem przez kilka minut. Stale mieszaj. Następnie warzywa przykryj, zmniejsz płomień, duś jeszcze 2–3 minuty. Przełóż do żaroodpornej formy.

  4. Na warzywach ułóż kawałki dorsza. Rybę polej kwaśną śmietaną. Bułkę tartą zrumień na maśle. Polej wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posyp resztą ziół.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń