Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z dynią na kruchym spodzie

Zapiekanka z dynią na kruchym spodzie

Autor: evcias

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano: 24.10.2012

Odsłon: 712

Dynia jest mało popularnym warzywen na polskich stołach. Jeżeli już się ją podaje to w formie słodkiej zupy na mleku. Danie, które proponuję jest proste do wykonania. Gdy nie ma się za wiele czasu farsz można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Warto też wiedzieć, że dynia zawiera witaminy z B1, B2, PP, E i C. Bogata jest też w błonnik, żelazo, fosfor, magnez, karoten a także selen, cynk, miedź i mangan.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść wszystkie składniki cista i wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, lekko tłustawe i odchodzić od rąk. Gdy nie chce się skleić to dodać odrobinę oliwy. Dobrze jest ciasto po wyłożeniu na blachę ponakłuwać widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku w 200Ä�ż�C. Ponieważ zazwyczaj po nałożeniu na surowe cisto mokrego farszu po upieczeniu od spodu ciasto jest upieczone, a pod farszem surowe.

  2. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i udusić. Jak zmięknie odparować na małym ogniu, tak aby powstało gęste puree dyniowe. Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać jeden zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki lub starte na dużych oczkach pieczarki i razem poddusić. Odparować na małym ogniu i zmieszać z dyniowym puree. Dodać wszystkie przyprawy, pozostałe, przeciśnięte ząbki czosnku i pół kostki sera feta. Wyłożyć farsz na spód ciasta. Na wierzch poukładać plasterki pomidora i pokruszone pół kostki sera feta. Piec w piekarniku ok. 20 minut w 200Ä�ż�C. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń