Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekanka z kaszą jaglaną,jabłkami i cynamonem

Zapiekanka z kaszą jaglaną,jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5120

Dodano:

Odsłon: 8474

Jak dla mnie to danie idealne,rozgrzewa od środka,o właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej zapewniać nie trzeba,a istotne jest to,że danie jest lekkie i nie zapycha.Taką zapiekankę można zjeść jako deser lub na kolację,u minie zostaje na stałe w menu:)

Składniki

  • kasza jaglana,1 szklanka
  • masło,1 łyżeczka plus odrobina do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • miód, 2 łyżki
  • jabłko,1 duże
  • słodka śmietana kremówka,1/2 szklanki
  • cynamon mielony
  • cukier trzcinowy
  • sól (najlepiej morska),1 szczypta
  • wiórki kokosowe,1 łyżka
  • woda,2 szklanki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem,aby pozbyć się gorzkiego smaku.
    Następnie zalać dwiema szklankami zimnej wody,dodać sól i łyżeczkę masła,nie mieszać.Gotować na małym ogniu przez 20 minut.

  2. Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz cynamon i wymieszać.
    Naczynie wysmarować masłem,nałożyć ugotowaną kaszę.

  3. Kaszę polać połową podanej ilości śmietanki.Jabłko umyć i pokroić w plasterki.

  4. Następnie jabłka ułożyć na kaszy,posypać cukrem i cynamonem,zalać resztą śmietanki i posypać wiórkami kokosowymi.

  5. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 04 grudnia 2015 Bardzo dobra zapiekanka. Ja zastąpiłam śmietanę jogurtem naturalnym i zrezygnowałam z wiórków kokosowych, a dałam żurawinę suszoną i też wyszła OK.
Na pewno będę często robić tę zapiekankę. A po zapieczeniu zapach w całym domu super :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 marca 2014 Koniecznie do wypróbowania bo brzmi i wygląda pysznie:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń