Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z klopsikami i fasolką

Przepis dnia 2010-10-21
Zapiekanka z klopsikami i fasolką

Autor: wiola1100

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4198

Dodano: 19.10.2010

Odsłon: 32009

mniam

Składniki

  • ziemniaki, 1,5 kilograma
  • mięso mieone, pół kilograma
  • jajko, 1
  • żółty ser, 20 dag.
  • przeprawa do mielonego, łyżka
  • Bułka tarta, kilka łyżek
  • olej, do smażenia
  • pieprz, do smaku
  • Sos:
  • margaryna, 3 łyżki
  • mąka, 5 łyżek
  • Kostki rosołowe, 2 sztuki
  • cebula, 1
  • śmietana 18-stka, szklanka
  • fasolka szparagowa mrożona, paczka(450g.)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach następnie obrać i pokroić w plastry.Do mięsa wbić jajko dodać łyżkę bułki tartej ,przyprawę i pieprz wszystko dokładnie wyrobić i formować z masy klopsiki obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju z każdej strony.W naczyniu żaroodpornym na samym dnie ułożyć ziemniaki na stępnie w 3 rzędach klopsiki a pomiędzy fasolkę (wcześniej przelaną gorącąwodą) wszystko zalać sosem i posypać startym zółttym serm.Zapiekać w 190 stopniach ok 40 minut.Życzę smacznego

  2. sos:kostki rosołowe zalać niecałymi 3 szklankami gorącej wody,margarynę rozpuścić na patelni dodać 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę następnie ciągle mieszajac dolać bulion i wrzucić cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki wszystko razem pogotować parę minut aż sos zgetnieje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 28 października 2010 madzia1208 ja brzed położeniem fasolki na zapiekankę przelałam ją gorącą wodą ,zapomniałam tego dodać,przepraszam za przeoczenie tego szczegóły,pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 23 października 2010 Dziś zrobiłam na obiad.Wszystkim smakowało tylko fasolka była twardawa,mimo iż trzymałam zapiekankę ok.godziny w piekarniku.Ale i tak polecam:+))))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 21 października 2010 Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie. Wypróbuję .

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 20 października 2010 pięknie kolorowo podana przyciąga oko wiolu rewelacja .....

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 20 października 2010 Annuar myślę że można spróbować tylko wtedy nie dawaj na wierzch żółtego sera na początku bo może się zbytnio przypalić ,dodaj go w połowie pieczenia,pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 20 października 2010 Bardzo ładna zapiekanka. A jak myślisz - można użyć surowych ziemniaków i surowego mięsa i zapiekać dłużej ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 20 października 2010 Dodaję do ulubionych i niedługo wykonam bo bardzo smacznie wygląda ta Twoja zapiekanka!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń