Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z makaronu, dorsza i warzyw

Zapiekanka z makaronu, dorsza i warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3499

Dodano:

Odsłon: 223

Jest to bardzo smaczne, sycące danie na obiad i lub kolację. Zapiekanka jest mało kaloryczna. Polecam dbającym o linię. Poza tym jest to dobry sposób na "przemycenie" ryby, gdyż nie wszyscy za nią przepadają.

Składniki

  • 30 dag filetu z dorsza
  • 30 dag makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka pokrojonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1-2 łyżki przyprawy do ryb "Kamis'
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki przyprawy do pizzy "Kotanyi"
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw należy rozmrozić dorsza. Następnie ugotować go na parze skropionego sokiem z cytryny i posypanego przyprawą do ryb.

  2. W oddzielnym garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. W innym garnku ugotować obraną i pokrojoną na talarki marchewkę i fasolkę szparagową.

  3. Głęboki rondel z pokrywą wysmarować olejem rzepakowym. Wyłożyć część makaronu i posypać lekko przyprawą do pizzy. Na to rozdrobniony na cząstki dorsz i znów warstwa makaronu posypana przyprawą do pizzy. Kolejno talarki ugotowanej marchewki oraz makaron posypany przyprawą do pizzy. Później umyta, oczyszczona z pestek i pokrojona na cząstki papryka. Na to znów warstwa makaronu posypanego przyprawą do pizzy. Teraz powinna być fasolka szparagowa i ostatnia warstwa makaronu posypana przyprawą do pizzy. Na wierzch wiórki żółtego sera.

  4. Teraz wystarczy wszystko zapiec 20-30 min aż do rozpuszczenia żółtego sera. I można zajadać!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń