Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 17938

Pyszna zapiekanka z mięsa i ziemniaków.

Składniki

  • 0.5 kg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • Kilka łyżek oleju
  • Średnia cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 4 większe ziemniaki
  • Szklanka gęstej śmietany
  • 15 dkg twardego żółtego sera
  • Sól Pieprz
  • Gałka muszkatałowa
  • Sos pomidorowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy, czosnek przekładamy przez praskę bądź drobno kroimy. Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę.

  2. Całość smażymy kilka minut (mięso musi się dokładnie usmażyć), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki sosu pomidorowego sambal.

  3. W między czasie w lekko osolonej wodzie podgotowujemy ziemniaki (czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków) nie dłużej niż 15 min.

  4. Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż lekko ostygną. Następnie kroimy je w plasterki.
    W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość

  5. W misce mieszamy śmietanę ze startym żółtym serem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem.


  7. Wkładamy kolejno mięso, pokrojone ziemniaki i sos śmietanowy.
    Całość zapiekamy ok 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń