Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z ziemniakami i szynką

Zapiekanka z ziemniakami i szynką

Autor: Karolina_

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano: 16.01.2011

Odsłon: 3411

Ziemniaki są wartościowym składnikiem diety, więc warto je spożywać kilka razy w tygodniu.

Składniki

  • mączyste ziemniaki, 1 kg
  • kminek w ziarnach, 1 łyżeczka
  • cebula, 20 dag
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • suszony tymianek, 1 łyżeczka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • szynka w plastrach, 20 dag
  • kajzerka, 1/2
  • ser raclette, 10 dag
  • masło, 2 łyżki
  • starta gałga muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • PONADTO:, tłuszcz do formy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć i nieobrane włożyć do garnka razem z kminkiem. Zalać wodą i gotować około 25 min.

  2. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plasterki. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano, po czym zdjąć z ognia.

  3. Szynkę pokroić w drobną kostkę, a bułkę zetrzeć na drobnej tarce. Ser zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z tartą bułką. Jajka roztrzepać z mlekiem, po czym przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 200 C.

  4. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Ziemniaki odcedzić, obrać i pokroić w plasterki. Następnie ułożyć je warstwami w formie, posypując szynką i podduszoną cebulą.

  5. Całość zalać mlekiem z jajkami, posypać serem i zapiekać 30-40 min. Jeśli powierzchnia zapiekanki zacznie zbyt szybko się rumienić, formę można na kilka minut przykryć folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń