Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ze szparagami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
Do głębokiej miski wlej śmietanę i wbij jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Do masy śmietanowej wsyp łyżkę parmezanu i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw. W tym czasie ciasto francuskie rozwałkuj na okrągły placek.
Szparagi obierz, umyj i wstaw do garnka z wrzątkiem. Dopraw solą, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Łebki muszą wystawać ponad poziom wody. Gotuj około 5 minut. Następnie odcedź i opłucz je zimną wodą. Odetnij główki. Plastrami boczku owiń szparagi.
Formę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką i wyłóż ciastem. Na cieście rozłóż wypłukany i osuszony szpinak, szparagi, pokrojone suszone pomidory i oliwki. Całość zalej sosem śmietanowym, posyp resztą parmezanu i orzeszkami piniowymi. Piecz 45 minut w temperaturze 170 °C.Źródło: Na żywo