Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: pylda

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 70

Dodano: 11.03.2012

Odsłon: 4539

pyszne

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w pół centymetrowe plastry.

  2. Mięso mielone przyprawić ziołami solą i pieprzem i wymieszać.

  3. Przygotować sos śmietanowy - 200 gram śmietany wymieszać z 1 surowym jajkiem i 50 ml wody, dodać łyżkę koperku. Zagotwać.

  4. Na spód formy do zapiekania ułożyć ziemniaki - przyprawić. Położyć na ziemniaki cebulę pokrojoną w paski.

  5. Kolejna warstwa ziemniaków - przyprawiamy i kładziemy warstwę mięsa mielonego.

  6. Na mięso dajemy ziemniaki, a na nie pokrojone w plastry jajka ugotowane na twardo.

  7. Kolejna warstwa ziemniaków, którą przyprawiamy.

  8. Wszystko zalewamy sosem.

  9. Pieczemy 1-1,5 godziny w temperaturze 175 stopni.

  10. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń