Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ziemniaczana w bulionie mięsnym"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 49
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 76
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 55
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 49
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 76
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 55
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz i pokrój w niezbyt cienkie plastry.
W osobnym naczyniu ugotuj na twardo w osolonej wodzie jajka (8-10 minut). Wyjmij, przelej zimną wodą, a gdy ostygną obierz i również pokrój w plasterki.
Szynkę pokrój w cienkie plasterki, a następnie w paseczki. Biały ser pokrusz lub rozdrobnij widelcem. Obierz i poszatkuj cebulę.
Formę do zapiekania posmaruj masłem lub olejem. Warstwami układaj ziemniaki i jajka, przesypując je cebulą, paseczkami szynki oraz rozdrobnionym białym serem, solą i pieprzem.
Przygotowane zalej ciepłym bulionem. Na wierzchu rozłóż pokrojony w plasterki żółty ser. Zapiekaj ok. 25 min w 180 st. Dekoruj natką i szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety