Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanki mięsne z brokułem

Zapiekanki mięsne z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 562 Ocena: 10041

Dodano:

Odsłon: 3476

Małe porcjowane zapiekanki mięsno-warzywne. Bosko smakują i świetnie wyglądają. A przy tym proste w wykonaniu.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • margaryna 140 g
  • 2 jajka
  • drożdże 40 g
  • śmietana 18 % 200 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • oregano
  • Nadzienie: brokuł
  • mięso wieprzowe zmielone ok. 500 g
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • pomidory suszone 60 g
  • świeża czerwona papryka 80 g
  • świeży ogórek 180 g
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namaczania
  • oregano
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do zmielonego mięsa dodajemy posiekane suszone pomidory, cebule, starty na grubych oczkach ogórek i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Potem dodajemy zmiękczoną w mleku pokruszoną bułkę .
    Brokuł krótko obgotować i ostudzić.
    Ciasto.
    Do przesianej mąki dodajemy pokruszone drożdże, oregano, mieszamy.
    Margarynę roztapiamy i przestudzamy.
    Mąkę mieszamy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy na lśniące ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Kokilki, naczynia do zapiekania 10 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
    Wyrośnięte ciasto cienko wałkujemy i wypełniamy spód i boki kokilek.

  2. Potem po środku układamy kawałek brokuła, wypełniamy warstwą mięsa i przykrywamy niewielkim kawałkiem ciasta. U mnie to była choinka.
    Zapiekanki pieczemy w 180 C około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń