Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany bakłażan

Przepis dnia 2019-01-14
Zapiekany bakłażan

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 2212

Dodano:

Odsłon: 4760

Zapiekany bakłażan z pesto, pomidorkami i mozzarellą czyli właściwie pizza na spodzie z bakłażana

Składniki

  • 2 bakłażany
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoaskich ( oregano, bazylia, suszony czosnek, papryczka)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mini mozzarelli ( 1 kulka)
  • 2 łyżki pesto
  • do posypania natka pietruszki ( lub bazylia)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę, natrzeć obficie oliwą, posolić i posypać ziołami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią ( ok 20 minut).

  2. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na każdej połówce kilka przekrojonych na pół pomidorków, kilka kuleczek mozzarelli i rozprowadzić po pół łyżeczki pesto. Wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 stycznia Super, pyszny bakłażan ze smacznymi dodatkami :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń