Zapiekany bakłażan z pesto, pomidorkami i mozzarellą czyli właściwie pizza na spodzie z bakłażana
Zapiekany bakłażan
Składniki
- 2 bakłażany
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoaskich ( oregano, bazylia, suszony czosnek, papryczka)
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- opakowanie mini mozzarelli ( 1 kulka)
- 2 łyżki pesto
- do posypania natka pietruszki ( lub bazylia)
Składniki
- 2 bakłażany
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoaskich ( oregano, bazylia, suszony czosnek, papryczka)
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- opakowanie mini mozzarelli ( 1 kulka)
- 2 łyżki pesto
- do posypania natka pietruszki ( lub bazylia)
Etapy przygotowania
Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę, natrzeć obficie oliwą, posolić i posypać ziołami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią ( ok 20 minut).
Wyjąć z piekarnika, ułożyć na każdej połówce kilka przekrojonych na pół pomidorków, kilka kuleczek mozzarelli i rozprowadzić po pół łyżeczki pesto. Wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 549
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 519
Ostatnio komentowane przepisy
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 549
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 519
Składniki
- 2 bakłażany
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoaskich ( oregano, bazylia, suszony czosnek, papryczka)
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- opakowanie mini mozzarelli ( 1 kulka)
- 2 łyżki pesto
- do posypania natka pietruszki ( lub bazylia)
Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę, natrzeć obficie oliwą, posolić i posypać ziołami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią ( ok 20 minut).
Wyjąć z piekarnika, ułożyć na każdej połówce kilka przekrojonych na pół pomidorków, kilka kuleczek mozzarelli i rozprowadzić po pół łyżeczki pesto. Wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Super, pyszny bakłażan ze smacznymi dodatkami :)