Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny smak kalafiora połączony z mięsem mielonym w aromatycznym sosie pomidorowym ,jest idealnym daniem na upalne dni.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13293
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1514
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14622
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6029
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13293
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1514
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14622
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6029
Składniki
Kalafiora oczyściłem z liści , opłukałem w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Obgotowałem 10 minut w osolonej wodzie. Po wyjęciu ostudziłem , wyciąłem kilka różyczek ze środka. Mięso wyrobiłem na jednolitą masę z jajkami , bułką tartą , posiekanym koperkiem , posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Farszem wypełniłem przestrzenie między różyczkami od spodu oraz środek po wcześniej wyciętych różyczkach. Część , niewielką farszu odłożyłem. Tak przygotowanego kalafiora ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C . Piekłem ok. 15 minut polewając bulionem. Pomidory po sparzeniu obrałem ze skórki , pokroiłem. Dodałem drobno posiekaną cebulę i niewielką papryczkę chilli. Sos dusiłem ok.. 10 minut , potem zredukowałem aż zgęstniał. Kalafior obłożyłem odłożonym farszem , sosem pomidorowym i piekłem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C , polewając sosem.