Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany kurczak z miksem sałat

Zapiekany kurczak z miksem sałat

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany kurczak z miksem sałat"

Składniki

  • garść różnych sałat
  • 30 dag świeżych truskawek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • żółta papryka
  • 60 dag piersi kurczaka
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na grube kawałki. Piersi kurczaka opłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Do sałat: endywii, rukoli, cykorii dodaj połowę pokrojonych truskawek. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym. Dołóż drobno pokrojoną żółtą paprykę.

  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na złoty kolor z obydwu stron. Pod koniec smażenia przypraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw do wystudzenia i pokrój w jednocentymetrowe plastry.

  3. Tłuszcz pozostały po smażeniu przelej do garnka. Zagotuj z winem i szklanką wody wymieszaną z mąką. Całość przypraw cukrem. Wrzuć resztę truskawek i ponownie zagotuj. Na talerz wyłóż sałatkę, ułóż na niej pokrojonego w plastry kurczaka i polej sosem.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń