Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekany omlet"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mięso umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój w półtalarki. Połowę cukinii wraz ze skórką zetrzyj na tarce, a pozostały kawałek pokrój w ćwierćtalarki. Listki bazylii posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Gdy będzie bardzo gorący wrzuć posiekaną cebulę. Zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodaj pieczarki, smaż na średnim ogniu, mieszając tak długo, aż wyparuje cały płyn wytworzony w trakcie duszenia.
Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć mięso, przesmaż. Przełóż je do cebuli, wymieszaj. 3. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj startą na tarce cukinię, posiekane listki bazylii oraz żółty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na dnie rozłóż przesmażone mięso z warzywami. Zalej masą jajeczną, na wierzchu rozłóż talarki cukinii. Piecz 20-30 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie.
60 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie