Do góry

Desery Przepis na:

Zawijaniec francuski z wiśniami

Zawijaniec francuski z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 8847

Dodano:

Odsłon: 350

rewelacyjny pomysł na szybkie co nieco do kawy ... pyszne, eleganckie, proste ciacho. Smakuje na cieplo jak i na zimno kiedy ciasto juz przesiąknie sokiem z wiśni ... poezja :-)

Składniki

  • ciasto francuskie 30 dag
  • wiśnie wydrylowane 30 dag
  • cukier ok. 1/3 szkl.
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy lub formy do tarty o śr. 24cm. wyłozyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąc, pokroić na 4 paski o szerokości ok. 7-8cm

  2. Na środku każdego paska ulożyć w rządku wiśnie, posypać cukrem

  3. Brzegi ciasta dokładnie zlepić, nie zostawiając dziurek, ktorymi później mógłby wylecić sok. Powstanie długi walek

  4. Zaczynając od środka formy zwijać ciasto w "ślimaka", kolejne wałki ciasta doklejac do poprzedniego.

  5. Gotowego zawijańca posmarować mlekiem

  6. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni

  7. Można zostawic do przestudzenia lub zajadać cieply. Wierzch posypać cukrem pudrem. Genialnie smakuje również z gałką ulubionych lodów

  8. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń