Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijasy z tortilli

Zawijasy z tortilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1770

Dodano:

Odsłon: 22635

Niecodziennie a więc może zaskoczyć domowników.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe lub baranina, ok 300 g
  • Duże placki Tortilli, 2
  • ząbki czosnku, 2
  • jajko, 1
  • kasza manna, 2 łyżki
  • papryki czerwonej i zielonej, po pół
  • sałata lodowa, 2 liście
  • spora marchew, 1
  • czerwona cebula mała, 1
  • cebula biała, 1
  • Kubek jogurtu greckiego, 200 g
  • sos sweet chili, kilka kropel
  • Sól, pieprz, oregano, kolendra, słodka papryka, kminek mielony,, do smaku
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodajemy jajko, ząbek czosnku, cebulę drobno posiekaną, sól, pieprz, oregano, kolendrę, słodką paprykę, kminek mielony, kasze manną. Wyrabiamy na gładka masę. Dzielimy na dwie części, z każdej formujemy wałek o długości placka tortilli. Smażymy na patelni razem z papryką pokrojoną w grubą kostkę

  2. . Gdy mięso ostygnie, zawijamy w placki Tortilli po czym kroimy na ukos co 2 centymetry. Układamy wokół brzegu talerza a pomiędzy wkładamy paprykę.

  3. Do jogurtu dodajemy sól, roztarty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy.

  4. Sałatę rwiemy na małe części, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, czerwoną cebule kroimy w piórka, składniki łączmy.

  5. Talerze z tortillą z mięsnym farszem wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty lub podgrzewamy piekarniku.

  6. Wyjmujemy, na środek talerza wykładamy jogurt z czosnkiem, skrapiamy sosem sweet chili, posypujemy sałata, marchewką i cebulą czerwoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 04 maja 2010 świetny pomysł na przekąskę i bardzo apetyczne zdjęcie, pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 23 marca 2010 Nie podgrzewamy tortilli przed zawijaniem. Dopiero po nałożeniu farszu i skrojeniu ich na ukos:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 23 marca 2010 Nie podgrzewamy placków przed zawinięciem w mięso. Dopiero po skrojeniu ich na ukos :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 marca 2010 Ciekawy przepis. Czy podgrzewamy placki tortilli , zanim zawiniemy w nie mięso?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń