Do góry

Śniadania Przepis na:

Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya

Zdrowy chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym wg Gordona Ramsaya

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1834

Dodano:

Odsłon: 912

Chleb wg przepisu Szefa Piekielnej kuchni – Gordona Ramsaya. Odkąd go zrobiłam, stał się moim ulubionym chlebem. Jest po prostu wyśmienity! Ze względu na swój słodkawy smak najlepiej będzie smakował z białym serkiem lub konfiturą, Robiłam go już kilka razy i za każdym razem smakuje wyjątkowo. Wypiek ten jest bardzo bogaty w cenny błonnik, który wspomaga przemianę materii. Polecam! Oryginalnie powinna być mąka orkiszowa lecz zamieniłam ją na owsianą i żytnią pełnoziarnistą, oraz podwoiłam ilość orzechów włoskich.

Składniki

  • 50 g masła
  • 250 dag daktyli, bez pestek i posiekanych
  • 250 ml gorącej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych na mąkę
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka, lekko rozbełtane
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki siemienia lnianego
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia chleba smarujemy masłem (silikonowej nie trzeba).

  2. Do ustawionego na niewielkim ogniu rondelka dajemy 50g masła, daktyle, i wodę. Mieszamy aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier - mieszamy. Robimy wgłębienie w środku do którego dajemy jajka, ekstrakt waniliowy i daktyle wraz z zalewą. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i ziarna siemienia lnianego.

  4. Masę przełożyć do wcześniej natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę.
    Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony.
    Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń