Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w glazurze

Żeberka w glazurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Żeberka w glazurze"

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 chili
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek czer wonego octu winnego
  • pieprz
  • 5 gałązek tymianku
  • po 7 łyżek keczupu i musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 110 min; porcja – 510 kcal, cena 3,20 zł.

  2. Żeberka opłucz, osusz i poprzekrawaj wzdłuż kości na jednakowe porcje. Papryczki chili umyj, osusz starannie, oczyść z pestek i drobno posiekaj.

  3. Wlej do garnka 1,5 litra zimnej wody, dodaj łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu, cukier, ocet winny, połowę posiekanej papryczki i otarte liście tymianku. W przygotowanej zalewie umieść żeberka. Gotuj je 60-70 minut, aż zmiękną (mięso będzie lekko odchodzić od kości). Ugotowane żeberka wyjmij i schłodź.

  4. Z keczupu, musztardy, oleju oraz soli, pieprzu i szczypty mielonej papryki do smaku przygotuj glazurę.

  5. Obgotowane żeberka obtaczaj w glazurze, wkładaj do brytfanny. Wstaw do nagrzanego piekarnika pod grill. Piecz w temperaturze 200 st. ok. 15 minut. Udekoruj resztą posiekanej papryczki chili. Podawaj, np. z surówką z marchwi.

  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, koperkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.

  7. Pyszne danie jednogarnkowe na zimowy obiad zrobisz, dusząc doprawione ulubionymi ziołami i obsmażone na patelni żeberka razem z kapustą kiszoną. Na 1 kg mięsa potrzebujesz około 1/2 kg kapusty.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń