Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodzie - najlepsze

Żeberka w miodzie - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 7825

Jeżeli wśród moich czytelników jest ktoś, kto nie przepada za żeberkami, po spróbowaniu takich na pewno zmieni zdanie :) Delikatne, mięciutkie, łatwo odchodzące od kości mięsko z chrupiącą skórką i przenikającymi się aromatami miodu, musztardy, czosnku i cytryny, podbiją niejedno serce :) Słodki miód, przełamany ostrą musztardą i cytryną, delikatny aromat czosnku... to mówi samo za siebie, a ja pisząc ten post czuję się głodna :))

Składniki

  • żeberka (około 10 porcji)
  • 10 łyżek naturalnego miodu (użyłam gryczanego - ma ciemniejszy kolor i mocniejszy smak niż miód wielokwiatowy)
  • 10 łyżek musztardy, najlepiej ostrej (u mnie w dużych słoiczkach z Develey'a)
  • sok z połowy cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy dzień, nawet dwa wcześniej od przygotowania marynaty. W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
    Żeberka solimy, wkładamy do marynaty, obtaczamy w niej i zostawiamy pod przykryciem na dzień-dwa w lodówce.

  2. Z marynaty wyjmujemy żeberka i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Lubię używać do tego patelni grillowej, charakterystyczne paski na mięsie są bezcenne :) ale zwykła patelnia też dobrze się sprawdzi.
    Obsmażenie sprawi, że nasze żeberka będą baaardzo soczyste.

  3. Ładnie obsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia, dolewając do nich pozostałą w misce marynatę. Pieczemy około 1,5h w 180 stopniach, 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia/rozcinamy u góry rękaw i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni - skórka ładnie się zrumieni i będzie chrupiąca.
    Podajemy z pieczonymi lub tłuczonymi ziemniakami lub frytkami i surówką.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 17 października 2017 Bardzo fajny pomysł na mięsko. Na drugi dzień (jeżeli coś zostanie), smakują jeszcze lepiej :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń