Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Opłukane w bieżącej wodzie i osuszone żeberka pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować je keczupem i odstawić do lodówki na około trzy godziny. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Żeberka przełożyć do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym. Sos doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polać sosem żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C. Potrawę piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.