Do góry

Desery Przepis na:

Zebra

Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2474

Dodano:

Odsłon: 13642

Zapraszam was na przepyszne, i troszkę już zapomniane, dwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra. Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam !

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem olej, a następnie mleko o temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy jajecznej.

  2. Gotowe, dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao,

  3. do drugiej zaś mąkę.

  4. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast.

  5. Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie wyjmuję z tortownicy i odstawiam by całkowicie ostygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń