Do góry

Desery Przepis na:

Zebra różowa !

Zebra różowa !

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 5565

Dodano:

Odsłon: 1750

Ostatnio było tradycyjnie to teraz nowocześnie. Z małą wariancją klasyczna zebra ! :) Szybko i smacznie !

Składniki

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 + 2 łyżki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeki konfitury wiśniowej, jagodowej lub owoce leśne
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (ok. 4 min miksowania).

  2. Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Ciasto rozdzielamy na dwie miski. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki oraz konfiturę do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.

  4. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian nalewamy łyżkę masy jasnej i ciemnej.

  5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni pieczemy 50 min. Po tym czasie upewniamy się czy ciasto jest już gotowe w tym celu wbijamy na środek ciasta wykałaczkę (długą) jeśli jest sucha ciasto jest gotowe.

    *jeśli kolor masy wyjdzie wam za jasny można dodać odrobinę barwnika, jednak przy ciemniejszych konfiturach powinniśmy otrzymać ładny różowy kolor

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń