Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielona Melchiora - pierożki zapiekane

Przepis dnia 2012-11-14
Zielona Melchiora - pierożki zapiekane

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 4548

Są piosenki, które poprawiają humor, a przy okazji - pobudzają nieco apetyt. I nie mówię tylko o apetycie na życie. ;-) Jak na przykład kawałek śpiewany przez Artura Gotza. "Kobiety są jak kwiat paproci, są jak pierogi u Melchiory, mojej cioci..." - i jak tu się nie uśmiechnąć, gdy ktoś serwuje tak oryginalne i smaczne życiowe mądrości? Zgadzam się więc. Kobiety SĄ jak pierogi. A czasami także te pierogi lepią. Zwłaszcza, gdy mają ochotę na wersję nieco inną od tradycyjnej... Polecam! :D

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto (mąkę, masło, śmietanę, żółtka, sól i - opcjonalnie - przyprawy - tylko trzeba ich trochę zostawić do farszu) zagniatamy dokładnie, aż wyjdzie nam sprężysta, połyskliwa kula.

  2. Kulę tę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut (a jeśli nam się spieszy - na kwadrans w zamrażarce).

  3. Czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut (jeśli jest w nim jeszcze woda, czekamy, aż odparuje). Pod koniec dodajemy przyprawy i fetę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Studzimy.

  4. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki (około 5-7 mm placek) i wykrawamy z niego koła (wielkość zależy od fantazji - ja użyłam szklanki i wyszły mi całkiem zgrabne małe pierożki - w sam raz na 2 kęsy). Na każde koło nakładamy farsz - lepiej mniej, niż więcej, bo mogą być trudności w lepieniu. Łączymy brzegi każdego koła i dociskamy je widelcem (ten wzorek zawsze kojarzy mi się z domem - pierogi z innych miejsc wyglądają zupełnie inaczej...).

  5. Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zrumienienia ciasta.

  6. Pierożki można wcinać bez niczego, można też podawać je z sosem czosnkowym (gotowym lub na bazie jogurtu naturalnego). No i koniecznie z odpowiednią muzyką w tle... Smakują - co tu kryć - doskonale! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nulek 18 listopada 2012 Ooo, cieszę się szalenie. :D Sama długo szukałam takiego przepisu na pierożki, który by mi podpasował. Teraz już go mam i cieszy mnie, że nie tylko mnie przypadł do gustu. :D Smacznego, mili moi! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ecco_mi 18 listopada 2012 Właśnie zjadłam, pyszne. Przepis na ciasto bardzo dobry, wyszło kruche i odpowiednio suche (nie zakalcowate) :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ecco_mi 18 listopada 2012 Właśnie zjadłam, pyszne. Przepis na ciasto idealny, wyszło kruche i odpowiednio suche (nie zakalcowate). :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ecco_mi 18 listopada 2012 Właśnie zjadłam, pyszne. Przepis na ciasto zawiera odpowiednie proporcje, wyszło fantastyczne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 14 listopada 2012 Uwielbiam takie pierogi - takie nadzienie i chrupiącą skórkę

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń