Do góry

Zupy Przepis na:

Zielona zupa z mojego ogródka

Zielona zupa z mojego ogródka

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 141

Piękny intensywny kolor, dużo witamin i świeży smak ziół to przepis na zieloną zupę z mojego ogródka. Ta zupa od razu przypomina mi o wakacjach, słońcu i pachnących warzywach. W moim ogródku zawsze sadzę dużo ziół, żeby cieszyć się ich smakiem przez całe lato. Podkręcają smak najzwyklejszej potrawie i sprawiają, że dania nabierają świeżości i przepięknie pachną. Dziś o zupie z brokułu, który dzięki małemu trikowi nie zmienia się w szaro zieloną paćkę, która można znaleźć w naszych korpo- stołówkach. Zatem smacznego! Zielono mi!!!

Składniki

  • 1 litr bulionu ( warzywnego) lub rosołu
  • Pół brokułu
  • 2 ziemniaki
  • Pół pęczka cebuli dymki
  • Pęczek pietruszki
  • Pół pęczka koperku
  • Parę gałązek bazylii
  • Garść świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól pieprz do smaku
  • Łyżka oleju lub masła
  • Łyżka śmietany do udekorowania zupy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bulion wlać do garnka
    Brokuł pokroić, różyczki odstawić na bok (będą potrzebne później) trzon pokroić w dużą kostkę i wrzucić do bulionu
    Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do bulionu
    Bulion gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie

  2. Cebulę dymkę podsmażyć przez 3 minuty na patelni na maśle lub oleju, odstawić do wystygnięcia
    Różyczki brokułu dodać do zupy na 2 -3 minuty aż zrobią się mocno zielone i wyciągnąć je z zupy i wrzucić do miski z bardzo zimną wodą ( to pomaga zachować piękny kolor zielony zupy). Zostawiamy brokuł w zimnej wodzie na około 2 minuty i wyjmujemy z wody

  3. Do kielicha blendera wlewamy bulion, dodajemy różyczki brokułu, ząbek czosnku, cebulę dymkę, szpinak oraz posiekane zioła (pietruszka, koperek, bazylia)
    Całość blendujemy na aksamitny krem
    Wlewamy do garnka i jeszcze parę minut podgrzewamy
    Solimy i pieprzymy do smaku
    Jeśli zupa jest za gęsta to można dodać jeszcze trochę bulionu
    Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, ja podałam z preclami, ale pysznie będą smakować z grzankami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń