Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone curry na szybko

Zielone curry na szybko

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 2681

Szybkie, nietłuste, orientalne

Składniki

  • mrożona włoszczyzna (w paski), 1/2 paczki
  • mrożona zielona lub żółta fasolka, 1/2 paczki
  • płatki świeżego lub marynowanego imbiru, łyżka stołowa
  • Pierś kurczak
  • pasta zielonego curry, 2 łyżki stołowe
  • mleko kokosowe, puszka/400 ml
  • olej, 1,5 łyżki
  • wrzątek, 400 ml
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, oporządzić i pokroić w grubą kostkę. Imbir posiekać. Powinna wyjść łyżka stołowa imbiru. Na patelni rozgrzać olej. Dodać imbir. Cały czas mieszać.

  2. Dodać pastę curry. Wymieszać ją z olejem i imbirem. To nic jeśli zrobią się grudki.

  3. Następnie dodać włoszczyznę. Wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.

  4. Dodać mięso. Smażyć je, aż zbieleje (ok. 7-10 minut). Zalać wrzątkiem i dusić przez ok 10 minut.

  5. Pod koniec duszenia dodać fasolkę. Gdy woda trochę odparuje, dolać mleko kokosowe. Wymieszać i gotować prze jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu.

  6. Curry powinno mieć rzadką konsystencję. Można je jeść jak zupę lub podawać z ryżem. Jeśli lubisz, możesz dodać jeszcze kolendrę kiełki bambusa.

  7. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 13 marca 2012 Przykro mi bardzo ale zdjęcie nie zachęca do wypróbowania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 04 lutego 2011 uwielbiam curry i świeży imbir-przepis godzien wypróbowania:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń