Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone pesto z rukoli i pestek dyni

Zielone pesto z rukoli i pestek dyni

Autor: wanilia

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 325

Dodano: 28.07.2010

Odsłon: 23281

szybkie w przygotowaniu

Składniki

  • makaron swiderki, 250 g
  • rukoli, 100 g
  • pestek dyni, 4 lyżki
  • ząbek czosnku, 1
  • oliwy z oliwek, 1/2 szklanki
  • startego parmezanu, 1/2 szklanki
  • sól, pieprz
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Liście rukoli wrzucam do pojemnika i rozdrabniam blenderem z pestkami dyni, ząbkiem czosnku, oliwą, parmezanem, solą i pieprzem do smaku, uzyskując konsystencję drobniutkich ziarenek. Makaron gotuję w osolonej wodzie, z dodatkiem oliwy, aż będzie "al dente", co będzie trwało najwyżej parę minut. Odcedzam makaron i mieszam go delikatnie z pesto. Rozkładam na cztery talerze i polewam każdą porcję dodatkową oliwą i posypuję parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

egen 09 września 2010 Jest to typowo włoski przepis,tylko w miejsce pinoli "orzeszków z szyszek",używa się pestek z dynii,brakuje tylko szczypty sera ''pecorino''.Pesto nie musi być tylko z bazylii..bardzo często robi się z rucoli,i jest wyśmienite...a tym bardziej że wyżej wymienione składniki można dostać również w Polsce.Spróbujcie, jest palce lizać!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasibar 08 września 2010 Bardzo lubię pesto. Twoje danie też na pewno jest pyszne, ale chyba ma niewiele wspólnego z pesto, bo nie ma tu bazylii, a to przecież podstawa w zielonym pesto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akamyll 28 lipca 2010 omg!!! pyyysznoooościii :))
koniecznie, koniecznie muszę to zrobić!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 28 lipca 2010 mmmm wygląda przepysznie, uwielbiam pesto, a takie własnej roboty ... na pewno nieziemsko smakuje :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń