Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielony makaron na ostro

Zielony makaron na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 247

Dodano:

Odsłon: 170

Makaron szpinakowy z ostrymi papryczkami

Składniki

  • Mąka pszenna, najlepiej typ 00, 150 g
  • Jajko, 1 szt.
  • Szpinak świeży, 35 g
  • Oliwa, 1/2 łyżki do makaronu i trochę do smażenia
  • Papryczka ostra, 2 - 3 sz.
  • Czosnek, 2 - 3 ząbki
  • Ew. pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
  • Przyprawy np. natka pietruszki, bazylia suszona lub świeża
  • Opcjonalnie parmezan do posypania
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Robienie makaronu:
    Miksujemy mąkę ze szpinakiem (ja użyłam Thermomiksa, ale pewnie można to zrobić blenderem). Następnie dodajemy jajka i oliwę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na co najmniej pół godziny w foliowej torebce. Potem wałkujemy i kroimy na dowolne kształty (u mnie tagliatelle).
    Gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Odcedzamy.

  2. W czasie gotowania makaronu rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i przesmażamy ok. 1 min.
    Następnie dodajemy pokrojone na kawałki papryczki. Ja użyłam czerwonej i żółtej. Jeśli lubimy naprawdę ostre dania (ja uwielbiam :)))), to dodajemy papryczki z nasionkami, jeśli nie - nasionka usuwamy podczas krojenia. Dorzucamy przyprawy, które lubimy i smażymy ok. 4 min. Po tym czasie dodajemy makaron i wszystko razem krótko przesmażamy mieszając, aby smaki się połączyły. Po przełożeniu na talerz dodajemy pomidorki oraz ewentualnie posypujemy parmezanem.
    Danie dla miłośników ostrości ;)

    Makaron można zrobić w większej ilości, zwiększając proporcjonalnie ilość składników i po ususzeniu przechowywać w pojemniku do wykorzystania w innych daniach, bo jest pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń