Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaczane kotleciki z kaszanką

Ziemniaczane kotleciki z kaszanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 3600

Kotleciki ziemniaczane nadziewane kaszanką to pyszna przekąska na ciepło. Rewelacyjnie smakują podane z zasmażaną kiszoną kapustą.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • mąka pszenna do posypania deski
  • Pozostałe składniki:
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 30 dag kaszanki wiejskiej
  • pieprz
  • mielone angielskie ziele
  • 1 jajko
  • płatki kukurydziane
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, włożyć kaszankę, podgrzać, (w razie potrzeby doprawić do smaku mielonym angielskim zielem, solą i pieprzem).

  2. Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli i dokładnie wyrobić.

  3. Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, włożyć porcję farszu.

  4. Przykryć drugim plackiem, docisnąć brzegi i uformować kotlecik.

  5. Panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.

  6. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń