Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczki z patelni z sosem tzatziki

Ziemniaczki z patelni z sosem tzatziki

Autor: rejczel06

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 0

Dodano: 07.12.2012

Odsłon: 950

łatwe, smaczne, sycące, tanie

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać,pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Ser zetrzeć na cienkich oczkach.

  2. Sos: Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach, posolić i dokładnie odsączyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, drobno posiekany koperek i jogurt naturalny. Wstawić do lodówki .

  3. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone ziemniaki i smażyć od czasu do czasu mieszając, aby i zmiękły i nabrały koloru.

  4. Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażyć pieczarki z cebulą.

  5. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać do nich podsmażone pieczarki z cebulą i smażyć razem pod przykryciem przez ok. 5 min.

  6. Do ziemniaków dodać przyprawy (sporo świeżo mielonego pieprzu).

  7. Pod koniec smażenia, kiedy ziemniaki są już miękkie i rumiane dodać starty ser, zdjąć z ognia i od razu kłaść na talerze.

  8. Podawać gorące z wcześniej przyrządzonym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń