Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki faszerowane z porem

Ziemniaki faszerowane z porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 10521

Ziemniaki faszerowane to jeden z moich ulubionych obiadów na takie chłodniejsze dni - sycące, smaczne i wbrew pozorom wcale nie takie pracochłonne. Ziemniaki faszerowane robię też często, kiedy zostanie mi trochę ziemniaków z poprzedniego dnia. Wtedy jest jeszcze szybciej. Tym razem postanowiłam, że zrobię ziemniaki faszerowane z porami i wędzoną rybą. Jeśli do tej pory nie testowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Warto!

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 150 – 200 g wędzonego dorsza lub makreli
  • 100 g wędzonego sera
  • łyżka masła
  • 1 dużego pora (głównie biała część)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta chilli
  • szczypta chilli łyżka soku z cytryny
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyte, nieobrane ziemniaki, zawinięte w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je do momentu aż będą miękkie – czas zależy od ich wielkości, ale powinno zająć to co najmniej 45-60 minut.

  2. Kiedy upieczone ziemniaki przestygną przekrajamy je na pół i za pomocą łyżki wybieramy z nich środki tworząc łódeczki (uważajcie tylko by nie uszkodzić skórki). Środki ziemniaków lekko ubijamy tłuczkiem lub widelcem.

  3. Pora oczyszczamy i dokładnie myjemy. Kroimy go w półtalarki. Na patelni rozpuszczamy masło i powoli rumienimy na pora. Wystarczy żeby zmięknął i lekko się przyrumienił.

  4. Pora dodajemy do ziemniaków. Razem z nim także rozdrobnioną rybę, połowę startego sera oraz przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, ale delikatnie, tak aby nie powstała nam papka. Masą wypełniamy skórki ziemniaków. Posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 160 stopni 15 minut, tak by ser się roztopił. Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń