Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowe naleśniki z mięsem i pieczarkami

Ziołowe naleśniki z mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 435 Ocena: 6273

Dodano:

Odsłon: 725

Moje własne twórcze nadzienie, dodatek herbaty matcha zmienia nam masę na lekko zieloną. Bardzo wyrazisty smak farszu, gorąco polecam.

Składniki

  • Naleśniki : mąka pszenna 10 dag
  • 1 jajko
  • mleko około 1/4 szklanki
  • woda około 1/4 szklanki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • szczypiorek
  • szczypta soli + czarnuszka
  • Nadzienie : pierś z kurczaka 30 dag
  • 1 cebula
  • mrożony groszek 10 dag
  • pieczarki 30 dag
  • ok. 1 szklanki rosołu drobiowego
  • śmietana 18 % 200 ml
  • mąka kukurydziana 2 łyżki
  • herbata matcha 1 płaska łyżeczka
  • czosnek staropolski 1-2 łyżeczki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nadzienie.
    Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki, posypać mąką, usmażyć kilka minut na oleju, potem oprószyć odrobiną soli i pieprzu.
    Na tym samym oleju usmażyć , plasterki pieczarek z posiekaną cebulą. Wlać rosół wymieszany ze śmietaną ( 4 łyżki zostawić do zaprawy ), doprawić herbatą , czosnkiem, zagotować.
    Dodać groszek i mięso.
    Zaprawić mąką kukurydzianą wymieszaną z 4 łyżkami śmietany, kilka minut gotować na wolnym ogniu.
    Naleśniki.
    Jajko wymieszać z mlekiem i mąką, doprawić solą, kurkumą i posiekanymi ziołami. Odstawić na kilka kilkanaście minut.
    Na patelni usmażyć dość cienkie naleśniki.
    Gotowe naleśniki napełnić farszem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń