Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowe sznycle

Ziołowe sznycle

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Ziołowe sznycle"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag schabu bez kości
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanych ziół (natki
  • koperku
  • tymianku)
  • po 2 łyżki oleju i masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 40 min; porcja – 490 kcal cena 3 zł

  2. Ziemniaki obierz, włóż do garnka z posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odcedź, przestudź, pokrój w plastry.

  3. Schab umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w 6 plastrów. Każdy lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą i pieprzem. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dosyp do nich mąkę oraz posiekane zioła. Dobrze wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Plasterki schabu panieruj w przygotowanym cieście (dociskaj panierkę do mięsa) i od razu wkładaj na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony.

  5. Na drugiej patelni rozgrzej masło. Wrzuć plasterki ziemniaków, mieszając lekko je zrumień. Dodaj rzodkiewki, całość mocno razem podgrzej. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Obłóż plasterkami ziemniaków z rzodkiewką.

  6. 7Jeśli chcesz, gotowe danie możesz udekorować kilkoma listkami natki lub szczypiorkiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń