Do góry

Śniadania Przepis na:

Złoty ryż z kurkumą

Złoty ryż z kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 2736

Dodano:

Odsłon: 308

Złoty ryż z kurkumą to smaczny i zdrowy deser. Jeśli lubicie złote mleko, to pokochacie taki aromatyczny deser z ryżem i cynamonem. Ważny jest dobry gatunek ryżu, najlepiej nadaje się taki z okrągłymi ziarenkami. Ma dużo skrobi i robi się bardzo miękki podczas gotowania.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 250 g ryżu
  • 0, 5 łyżeczki kurkumy
  • 1/ 8 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ewentualnie: szczypta kardamonu, odrobina prawdziwej wanilii, szczypta czarnego pieprzu
  • coś do słodzenia: brązowy cukier, miód, syrop klonowy
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować. W tym czasie ryż dobrze wypłukać na sitku. Wsypać do gotującego się mleka. Dodać kurkumę, cynamon, ewentualnie kardamon. Gotować na małym ogniu około 25- 30 minut.

  2. Trzeba uważać, żeby ryżu nie przypalić. Do ugotowanego ryżu dodać olej kokosowy. Można dodać ubitą śmietankę. Wymieszać i przełożyć do miseczek. Posypać po wierzchu cynamonem i brązowym cukrem lub dosłodzić miodem. Można też posypać chipsami kokosowymi lub ziarenkami chia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń