Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wołowe z szpondrem, ogórkiem kiszonym i cebulą

Zrazy wołowe z szpondrem, ogórkiem kiszonym i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 547

Dodano:

Odsłon: 295

Bardzo miękkie i kruche zrazy wołowe w sosie własnym! :)

Składniki

  • 1,2 kg wołowiny zrazowej
  • 500g szpondru wołowego z kością
  • 3 ogórki kiszone
  • duża cebula
  • musztarda
  • sól, pieprz, ziele angielskie
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z szpondru wycinamy kości, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę soli lub kostkę wołową, ziele angielskie i gotujemy wywar około godziny.
    Resztę szpondru kroimy na plasterki i podsmażamy.
    Wołowinę kroimy na plastry (ok. 1cm) i rozbijamy je na cienkie płaty. Każdy plaster mięsa solimy, pieprzymy i smarujemy łyżką musztardy. Na musztardę wykładamy kawałki ogórka kiszonego, piórka cebulki i po plastrze podsmażonego szpondru. Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał. Zrazy spinamy wykałaczkami.

  2. Roladki obtaczamy w mące i podsmażamy z każdej strony na tłuszczu, który wytopił się ze szpondru, jeśli jest go za mało, dolewamy oleju.

  3. Podsmażone zrazy gotujemy w wywarze (bez kości) około 2 godziny na małym ogniu. Jeśli roladki są już miękkie, wyjmujemy je z garnuszka. Gdy sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go. Około 1.5 łyżki mąki rozpuszczamy w 100ml wody, dodajemy do sosu i zagotowujemy. Ze zrazów wyciągamy wykałaczki i z powrotem wkładamy je do sosu.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń