Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brukselkowa z fasolką i kurczakiem

Zupa brukselkowa z fasolką i kurczakiem

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4135

Dodano: 29.10.2011

Odsłon: 2595

Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przyślij przepis" i trochę go podkręciłam ;) Zupka wyszła przepyszna, polecam wielbicielom brukselki.

Składniki

  • kurze skrzydełka, 4-6 szt.
  • marchewka, 2 szt
  • pietruszka, 2 szt
  • seler, 1 nieduży
  • por, 1 nieduży
  • brukselka, 0,5 kg
  • żółta fasolka szparagowa, ok. 30 deko
  • pierś z kurczaka, 2 pojedyńcze
  • Posiekana natka pietruszki, spora garść
  • sól, pieprz, maggi, do smaku
  • mąka, 1 łyżka
  • Śmietana 30%, pół szklanki
  • olej, 1 łyżka
  • ziemniaki, 3-4 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skrzydełka, obrane i pokrojone warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy wywar - następnie odcedzamy i odkładamy marchewkę. Ja gotowałam tą zupkę na rosole z dnia poprzedniego, więc pierwszy etap miałam z głowy.

  2. Większe brukselki kroimy w ćwiartki, usuwamy głąby i siekamy. Fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, kurczaka w kosteczkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wyjętą z wywaru marchew siekamy w kostkę.

  3. Do wywaru wrzucamy ziemniaki, pozostałe w całości brukselki i fasolkę. Gotujemy do chwili aż ziemniaki będą prawie miękkie. W tym czasie na łyżce oleju smażymy kurczaka.

  4. Teraz wrzucamy do zupki posiekaną brukselkę, kurczaka i marchewkę, gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Całość doprawiamy do smaku. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i dodajemy do zupy - mieszamy i na sam koniec dosypujemy natkę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 29 października 2011 Zupka pyszna, jak wszystkie Twoje zupy i w moim stylu, pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń