Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 1391

Chrzan gości na stołach wielkanocnych jako dodatek do wędlin, kiełbas, boczku i gotowanych jajek. U mnie w domu chrzan również pojawia się podczas Wigilii z pieczonym karpiem i chałką. Chrzan lubię i zawsze mam słoiczek startego korzenia w lodówce. Można go wykorzystać do kanapek, sosu, ćwikły lub barszczu białego. Dziś moja propozycja zupy chrzanowej dedykowana miłośnikom ostrego chrzanowego smaku.

Składniki

  • 1,5 litra wywaru z wędzonki lub szynki
  • Kawałek szynki pokrojonej w grube plastry
  • 2 liście laurowe
  • 10 kuleczek ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 szklanka żuru naturalnego
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 korzeń chrzanu
  • 6 łyżek tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte
  • Ugotowane jajka
  • 2 łyżki śmietany
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wywar z wędzonki wlać do garnka
    Szynkę pokroić w grube plastry i dodać do wywaru
    Dodać do niego cały korzeń chrzanu, liście laurowe oraz ziele angielskie

  2. Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru
    Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do zupy
    Zupę gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie

  3. W miseczce rozmieszać żur z maślanką i dodać do zupy i gotować jeszcze przez parę minut aż zupa zgęstnieje

  4. Na koniec dodać starty chrzan do zupy, a potem sól, pieprz oraz cukier do smaku
    Na koniec podbić zupę śmietaną (śmietanę wymieszać w filiżance z paroma łyżkami zupy i dopiero wlać do zupy)
    Podawać z ugotowanym jajkiem i plastrem szynki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń