Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa

Przepis dnia 2011-10-11
Zupa dyniowa

Autor: Pinka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 45

Dodano: 08.10.2011

Odsłon: 15480

Gęsta, aromatyczna zupa-krem na jesienne chłody.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki i usunąć część nasienną. Pokroić w grubą, dużą kostkę. Marchew obrać i pokroić na kostkę. Jarzyny układam w wysmarowanym masłem lub olejem naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego do 180''C piekarnika na 25 min, aby zmiękły.

  2. Wyjęte z piekarnika warzywa miksujemy, zalewamy wrzącą wodą (ilość zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać, im mniej wody tym zupa będzie bardziej gęsta) do przykrycia, dodajemy łyżeczkę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, szczyptę cukru, ew.Vegetę Zagotować i na wierzch przy podaniu dodać śmietany i pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń