Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grochowa na wędzonce z kapustą kiszoną i kiełbasą

Zupa grochowa na wędzonce z kapustą kiszoną i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 1878

Dodano:

Odsłon: 217

Zupa idealna na zimowe dni. Coś pomiędzy grochówką a kapuśniakiem:) Dzięki wędzonce i kiełbasie zupa jest bardzo sycąca natomiast dodatek kiszonej kapusty rozgrzeje w chłodne dni.

Składniki

  • groch łuskany 30 dag
  • kapusta kiszona 20 dag
  • boczek surowy 15 dag
  • wędzonka 20 dag
  • kiełbasa śląska 20 dag
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 szt duża
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • liść laurowy 1 szt
  • papryka mielona do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy lekko z soku /sok zachowujemy - na koniec doprawimy nią zupę/, szatkujemy, przekładamy do garnka , zalewamy wodą /do poziomu kapusty/, dodajemy jedno ziele angielskie, kawałek liścia laurowego i gotujemy do miękkości.
    Do dużego garnka wlewamy ok. 900 ml wody. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę lub słupki. Wędzonkę kroimy w średnią kostkę i wraz z warzywami pozostałym kawałkiem liścia laurowego i zielem angielskim dodajemy do wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
    Po tym czasie groch przepłukujemy i dodajemy do warzyw i wędzonki, ciągle gotując na małym ogniu.
    Surowy boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na małym ogniu do czasu aż wytopi się tłuszcz. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną cebulę a potem pokrojoną w średnią kostkę kiełbasę. Oprószamy mieloną papryką.Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli a kiełbasa zrumieni. Podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do garnka z zupą.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do czasu aż groch będzie miękki. Na koniec doprawiamy sokiem z kapusty kiszonej.
    Porcje zupy grochowej przelewamy na talerz i dodajemy kapustę kiszoną w takiej ilości jaką lubimy - jedni wolą bardziej kwaśną a inni mniej.
    Możemy też ugotowaną kiszoną kapustę dodać do garnka z zupą grochową i chwilę razem pogotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń