Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem paprykowy z brokułowym puree

Zupa krem paprykowy z brokułowym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 589

Dodano:

Odsłon: 127

Bardzo rzadko robię zupy bo moje chłopaki za zupami nie przepadają. Zrobiłam więc na szybko krem z papryk z brokułowym puree.

Składniki

  • Zupa:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szk bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • Puree :
  • 500 g brokuła
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • woda ( tyle aby zakryła brokuły )
  • Dodatkowo :
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W jednym garnku roztopić masło a w drugim nastawić wodę na brokuły. Gdy woda na brokuły się zagotuje, posolić ją i i wrzucić podzielonego na kawałki brokuła. Gotować do miękkości a potem odcedzić. Dodać masło i ubić na puree. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z masłem po czym ją zeszklić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

  2. Wrzucić do garnka i smażyć 5 minut. Podsmażoną paprykę zalać bulionem i dusić do miękkości. Gdy będzie miękka, doprawić do smaku i dodać łyżkę śmietany. Blenderem zmiksować zupę. Z boku talerza nałożyć puree, nalać zupę i na koniec dodać śmietanę i udekorować natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń