Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Zupa krem pomidorowo-paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 1905

Dodano:

Odsłon: 238

Pyszna zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki. Doskonale smakuje na ciepło ale równie dobrze sprawdza się jako chłodnik.

Składniki

  • pomidory 1,5 kg
  • papryka czerwona 3 szt
  • papryka żółta 2 szt
  • papryczka chili 0,5 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do formy
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki /czerwone i żółte/ przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pestki, układamy na lekko natłuszczonej blaszce skórką ku górze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy do czasu aż skórka ściemnieje. Gorącą paprykę przykrywamy foliówką i odstawiamy na 20 min.
    Pomidory nacinamy, przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Doprawiamy szczyptą cukru i gotujemy na małym.
    Z przestygniętej papryki zdejmujemy skórkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili drobno kroimy. Paprykę, papryczkę chili i czosnek dodajemy do pomidorów i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem lub tylko lekko rozdrabniamy blenderem /tak by dało się wyczuwać małe kawałki warzyw/
    W razie potrzeby możemy do zupy dodać trochę bulionu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń